God of War (2018) İncelemesi

 gow.png

GİRMEDEN ÖNCE
İncelemede bol bol -fazlaca ağır- spoilerlar var, eğer oyunu oynamadıysanız KESİNLİKLE okumayın, böyle bir oyunu kesinlikle kendiniz deneyimleyin.

banner.png


God of War serisi sizin için ne ifade eder bilmem ama benim için hiçbir anlamı yok(tu).

Elimde PS2 ve PS3 bulunmasına rağmen bu ilgimi çekmeyen seriye hiç bulaşmadım... aslında PS3'de biraz oynamayı denedim ama bana hitap etmediği için bıraktım. Ancak biliyordum yıllardır bu seriyi ve insanlara ne ifade ettiğini. Ancak önümde biri açsa oyunu güzel güzel oynasa ilgimi çekmezdi (zaten çekmiyordu).

Ancak yeni God of War oyununun duyuruluşu sırasında tüylerim diken diken olmadı desem yalan olur. Ancak yine çok büyük bir şey ifade etmiyordu. Ancak insanlar için ne ifade ettiği belliydi... Alttaki video her şeyi açıklıyor zaten.


Ha oyunu oynardım illaki ancak öyle "ya gelsede oynasak" falan demediğim kesindi, hatta oyun neredeyse hiç ilgimi çekmiyordu desem yalan söylemem... Benim heyecanlandığım başka isimler vardı, onları zaten gelecek incelemelerimde anlatacağım.

Sonuç olarak oyun çıktı ben puanlara baktım "iyi" dedim ve oyunun indirime girmesini bekledim, çünkü benim ön sipariş edeceğim başka bir oyun vardı önce. Oyun "Days of Play" etkinliği ile çok sağlam bir indirime girdi ve...

- GOD OF WAR İNCELEMESİ -

Oyunun zaten iyi bir oyun olacağına şüphem yoktu ancak fragmanlardaki bazı şeyler canımı sıkıyordu ve "acaba..." diyordum.

Sonuç ne peki?

- Hikaye ve Görevler -

Oyun karımızın ölmesiyle başlar. Karımız kendisi öldükten sonra yakılmasını istemiştir ve altına koyulacak odunları tek tek kendi seçmiştir. Kratos, karısının isteği üzerine odun toplamaya gider ve topladığı odunları evine geri götürür. Karısının isteğini yerine getirir ve küllerini bir torbaya doldurur ve karısının diğer isteğini gerçekleştirmek için oğluyla yola çıkmaya hazırlanıyordur. Ancak bilmediği şey Odin, Kratos'un peşine adamlarını salar. Kratos'un evine gelen "yabancı" sarhoş sarhoş konuşur ve büyük kavga başlar.

Bayağı epik bir kavgadan sonra Kratos oğlu Atreus'u yanına alır ve yola koyulur. Böylece büyük yolculuğumuz başlar.

11.jpg


Yolculukta pek çok şey yaşanır ancak bu oyunda hikayenin baş kahramanları Kratos ve Atreus, hikayeyi burada kesip karakterlere bakmak istiyorum çünkü bu bir karakter hikayesi.

Kratos - Önüne gelen her şeyi yok eden Kratos eskisi gibi değildir, daha bilgedir, daha sakindir ve öfkesini kontrol etmeye çalışıyordur ve geçmişte yaptıklarında çok pişmanlık duymaktadır. Bir şekilde İskandinav mitolojisine geçen Kratos, tekrar evlenmiştir ve Atreus doğmuştur. Ancak Kratos yine karısını kaybeder ancak bu sefer yalnız kalmamıştır. Kratos oyun boyunca Atreus'a babalık etmeye çalışıyor ancak zorluk yaşamaktadır çünkü Kratos zamanının çoğunu dışarıda avlanarak geçirmiştir ve babalık yapma konusunda sıkıntı yaşamaktadır. Ancak Kratos'un en büyük hedefi çocuğunu kendisi gibi salak kararlar vermekten korumak.

indir (11).jpg


Atreus - İlk başta korkak ve çekingen olan Atreus, oyun boyunca inanılmaz bir şekilde değişiyor ve bu değişimler MÜ-KEM-MEL. Dediğim gibi başta korkak olan Atreus ilk başta babasının verdiği eğitimle fazlaca yükseliyor hatta tanrı olduğunu öğrendiğinde egosu tavan yapıyor ve insanlara kötü davranmaya başlıyor, ancak bir olaydan sonra hatasını anlıyor ve korkak olmayan ancak insanları küçük görmeyen, ortasında tam kıvamında bir Atreus karşımıza çıkıyor. Oyunun fragmanlarının şikayet noktası olan "abi bu bize sürekli sorun çıkaran çocuğun teki olmasın?!" muhabbetini hiç yapmadım, adamlar bir şekilde halleder diyordum ve halletmişler. Elbette elinden tutmamız gerektiği anlar oldu -hikaye gereği- ama oyunun genelinde Atreus çok sağlam bir yoldaş.

Mimir - Yolculuğumuzun bir kısmından sonra sürekli yanımızda bulunan Tanrıların Danışmanı, en akıllı adam Mimir oyuna çok büyük bir eklenti. Öncelikle tekne turlarımızda bize mitoloji ile alakalı sağlam hikayeler anlatıyor ve bazı söylemleri fazlasıyla komik ve oyunun komedi tarafını sağlıyor. Ek olarak anlattıkları boş değil, mitoloji ile alakalı çok sağlam bilgiler veriyor. Kesinlikle can kulağıyla dinlenmeli.

Sindri ve Brok - Kratos'un silahı olan Leviathan Baltasını yapan ve oyun boyunca birçok şeyi üretmemizi ve geliştirmemize yardımcı olan bu iki kardeş Mimir gibi oyunun komedi unsurunu ortayan çıkaran arkadaşlar. Ever bazen abartı tepkiler verebiliyorlar ancak genel olarak bu iki cüceden hoşlandım. Kişilikleri ve bağları da güzel yazılmış.

indir (6).jpg


Dünya Yılanı - Çok diyebileceğim bir şey yok maalesef bu karakterle alakalı ancak bu değil ki hiçbir işe yaramıyor. Oyunun sonlarına doğru bizi koruduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Freya - Orman Cadısı olarak da anılan Freya, Odin'in eski eşi ve "yabancı" isimli şahısın annesi, ayrıca kendisi de bir tanrı. Kratos bunu öğrendiğinde kızsa bile büyük emeği dokunuyor baba ve oğula. Ha son bölümlerde oğlunu öldürmemiz pek hoşuna gitmiyor.

Magni ve Modi - Tek bir savaşta ikisini de dağıttığımız, Odin'in oğulları olan ikili. İnsan şaşırıyor normal insan olarak bildiğin biri kardeşini öldürünce.

Baldur - Oyunun baş kötüsü, Odin ve Freya'nın oğlu. Başta sarhoş sarhoş takılan ve hiçbir şeyi gram umursamadığını sandığım biri olsa bile oyunda ilerledikçe adamın aslında içinde çok ama çok acı çektiğini görüyoruz. Annesi Freya tarafından yapılan büyüyle hiçbir şeyden etkilenmeyen, kendi söylemiyle lanetlenen Baldur annesine çok kızgındır ve Kratos'la birlikte onu da öldürmeye kararlıdır.

Oyunun sonunda Kratos ve oğlu Atreus, Faye'nin son isteğini gerçekleştirerek küllerini tüm diyarlardaki en yüksek dağdan dökerler ve oyunumuz son bulur.

12.jpg


Ha isterseniz evinize gidip Thor'un evimizi bastığı gizli sonu görebilirsiniz.

Hikayeyi ve karakterler hakkında konuşursam diyebileceğim tek şey: OHA ABİ SİZ NE YAPTINIZ? BU ZAMANDA KİM BÖYLE KALİTELİ BİR HİKAYEYE SAHİP KALİTELİ BİR OYUN YAPAR?!

Ana görevleri yorumlamam gerekirse kesinlikle çok epik görevler ancak boss olayı sıkıntılı, hatta üzücü şey oyunun en iyisi boss savaşının baştaki ayakta durmayan hıyarla yapılması.

Elbette böyle büyük bir dünyaya sahip olduğumuza göre yan işlerin de olması Allah'ın Emri, neyse ki yan görevler günümüzdeki oyunların çoğunun olduğu gibi değil ve güzel işler sunuyor ve hepsinin hikayesi var.

Bunun dışında elimizde 12 tane hazine haritası var, onlarca toplanabilir ve mücadeleler var.

- Oynanış ve Mekanikler -

Evet bu oyun hikayesel olarak sağlam ama oynanışı nasıl?

Bildiğiniz gibi önceki oyunlarda Kratos "Kaos'un Kılıçları"nı kullanıyordu ve bu kılıçlar hızlı bir oynanış sunuyordu, ancak bu oyunla birlikte gelen Leviathan Baltamız bize daha yavaş savaşlar sunuyor peki Leviathan Baltasını kullanması nasıl? Oyunun genelinin olduğu gibi: MÜKEMMEL

Baltamızın R1 ile yaptığımız hızlı, R2 ile yaptığımız ağır saldırısı var. Adı üzerinde aslında, hızlı saldırılar daha hızlı ancak daha az hasar veren saldırılarken, ağır saldırılar daha yavaş ama daha sağlam hasar veren saldırılar. Bunun dışında oyundaki bulmaca mekaniklerinin ana çözümü olan fırlatma olayı var. Fırlatmada da hızlı ve ağır fırlatma şekilleri var. Bunun dışında sadece silahı öyle salla fırlat olayı yok. Ek olarak Runik saldırılarımız var. Bunlar da Hafif ve Ağır olarak ayrılıyor.

indir (3).jpg


Kratos sadece baltalara sahip değil, ayrıca Kratos'un yumrukları ve kalkanı da var. Yumruklar oyunun başlarında baltadan hasar almayan bazı düşmanlara karşı kullanabileceğiniz bir çözüm, ayrıca düşmanları sersemletme konusunda çok işe yarıyor. Kalkan ise saldırıları yememizi engelliyor. Tam zamanında savuşturulan bir saldırı düşmanına geri iade ediliyor, eğer gerekli yeteneği açtıysanız.

Ha bu arada savaşta tek başımıza değiliz, yanımızda biricik oğlumuz Atreus var ve yayı çok işimize yarıyor. İlk başta düşmanlara belirli bir hasar veren ve sersemleten yay ve okları sonrasında düşmanları şoklayan ve zayıflatan özelliklere kavuşuyor. Sadece bu değil bu yayında balta da olduğu gibi runik özellikleri var. Kare tuşuna basarak attığınız özel bir okla seçiminize göre hasar veren veya sersemleten hayvanlar çağıran özel bir ok atabilirsiniz.

Ha bu arada hikayenin gidişatı sonucu unutmaya çalıştığımız geçmişimizden kalan kılıçlarımızı geri alıyoruz. Oyuna farklı bir hava kattığı bariz. Hani demiştim ya baltadan hasar almayan düşmanlar var, işte bu düşmanları yenmenin yolu Kaos'un Kılıçları. Bu silahta da hızlı ve ağır saldırı var, fırlatmaya benzer olan çekme var ancak bir düşman tipi dışında kullanmadım, hafif ve ağır runik saldırılar bu kılıçlarda da var ve kılıçlar bulmaca çözümleri için de gerekli.

13.jpg


Ha unutmamak lazım oyunda Sparta'lı Öfkesi de var. Can barınızın altındaki kırmızı bar dolunca L3+R3 yaparak aktif edebileceğiniz özelliğiniz ile düşmanları sağlam bir şekilde pataklayabilirsiniz. Yetenek açarak attığınız yumrukların can tamlamasını ve kaya atarak sağlam bir hasar vermenizi sağlayan kaya atma saldırısını ve fazlasını elde edebilirsiniz.

Karşılarına dikildiğimiz düşmanların canları, seviyeleri ve sersemleme oranları var. Canların ne olduğunu anlatmıyorum, seviyeleri ne kadar güçlü olduğunu tanımlıyor, sersemleme oranları da malum ancak neye göre sersemliyor düşmanlar veya ne işe yarıyor?

Düşman tipine bağlı olarak sersemletme olayı farklı ancak düşmanları sersemleme barı dolunca düşmanlar bir süreliğine doluyor ve bitiriş saldırıları açılıyor. İlk yaptığınız zamanlarda inanılmaz etkileyici olan bu bitirişler zamanla etkileyicinin de altına düşüyor. Niye? Çünkü adamlar her düşman tipi için TEK BİR BİTİRİŞ SALDIRISI YAPMIŞ. İşte bu benim oyunda ki en büyük sorunum. Niye arkadaşım böyle bir şey yaparsınız, her düşman için bile onlarca bitiriş animasyonu konsepti varken bir mi? Tembeller!

Cidden bu oyunda seviye diye bir şey mi var? Evet, ancak bizim bildiğimiz klasik formüle benzemiyor, düşman öldürerek Deneyim Puanı kazan falan...

Kratos'un seviyesi üstünde giydiği her şeye ve silahlarının tamamına bağlı: Ne kadar iyi ekipman, o kadar yüksek seviye. Peki nasıl daha iyi bir ekipmana sahip oluruz? Ya imal edersiniz ya da elinizde olanları geliştirirsiniz. Peki bunları nasıl yapıyoruz? Malzemeler ile.

Ever bu oyunda malzeme toplama var ancak günümüz oyunlarındaki gibi değil, her şey ama her şeyin yeri belli. Haritadaki sandıkları açarak en basitinden yeni malzemeler bulabilirsiniz, sadece malzeme de değil bu sandıklar da direk eşyalar da var. Elbette her şey sandıkta değil. İyilik yaparak veya özel düşmanları keserek sağlam eşyalara sahip olabilirsiniz. Bu arada sandık demişken, oyunda Noir sandıkları var ve canımızı veya öfkemizi arttıracak özel eşyalara sahip, ancak bunlar da sınırız değil. Her şey geliştirme eşyası 9 tane ve her 3 tanesinde bir gelişme oluyor. Eğer canınız zaten tamsa ve can eşyası veren bir sandığı açarsanız alacağınız tek şey normalde özel eşya yanında verilen küçük şeyler.

Evet malzemeleri topladık zırh geliştireceğiz... Nerede? Brok ve Sindri Kardeşlerin dükkanlarında!

indir (7).jpg


Bu cücelerin dükkanlarında zırhlar imal edebilir, zırh, balta, kılıç, yay, ok, efsun, tılsım demeden birçok şeyi geliştirebilirsiniz. Ek olarak direk bir şeyleri de satın alabilirsiniz. Peki bunlara ne ödüyoruz: Ketrtikgümüş.

Çok bir özelliği yok oyunun para biriminin, çoğu etkinlikle kazandığımız Kertikgümüşleri geliştirme yaparken, imal ederken, satın alırken kullanabilirsiniz. İlk başlarda çok olmasa bile oyunun sonlarına doğru KG içinde boğuluyorsunuz.

Peki bu oyunda yetenek ağacı yok mu? Yani elbette var ve çok bir şey söyleyemeyeceğim ancak açacağınız her bir yetenek oyunu derinden etkiliyor ve savaşlara yeni tatlar getiriyor. Tamam her şey güzel hoş bu yetenekleri nasıl açıyoruz? Yine para gibi çoğu etkinlikten gelen, Deneyim Puanları ile. Bir yeteneği açtıktan sonra Kratos'un yeteneklerine göre özelliklerini özel etkilerini açabilirsiniz.

indir (1).jpg


Peki elimizde böylesine sağlam ve kaliteli bir mekanik var kullanılışı nasıl, hani düşmanlar? Genel olarak iyi ancak boss sayısı baya can sıkıcı, 1-2 boss tipinin farklı yörelere uyarlanmış haliyle uğraşıyorsunuz. Yine böyle olsa bile Valkür savaşları benim oyunda en sevdiğim şeylerden oldu, yüksek bir mücadele seviyesi sunuyor ancak çok ödüllendirici -en azında ilk 2 valkür beni zorlamıştı...-, bu valkürlerden dokuz tane var dokuzuncusu hepsinin başı olan Sigrun ve çok sağlam ve saç baş yoldurtan bir savaşa sokuyor bizi.

Eğer haritaya bakarsak... haritalara bakarsak elimizde 6 diyar var, bu diyarlara erişimimizi Bitfröst sağlıyor.

indir (9).jpg


Midgard - Direk olarak oyunun başladığı ve diğer diyarlara göre çok ama çok daha fazla içeriğe sahip olan diyarımız, dünyamız. Ek olarak hikaye çoğunlukla burada geçiyor. Gerçekten gezilebilecek tonla yer var ve iyi yanı her şeyi bulmaya çalışmak her türlü sizin yararınıza (özel eşyalar, mitoloji hikayeleri, başarımlar).

indir.jpg


Alfheim - Bulunduğumuz ikinci diyar ve Midgard kadar olmasa bile içi dolu olan diyar.

Helheim - Valhalla'yı bilir misiniz? Hani şanıyla ölenlerin gittiği yer, hah burası oranın tersi, zaten hikaye görevi gereği içimizde bir sıkıntı varken bunu körükleyen bir havası var.

Niflheim - Bu dili öğrenerek gittiğimiz diyar ve diğer diyarların aksine gezme temalı değil, mücadele temalı bir diyar. Amacımız diyarda bulunan gazdan zehirlenmeden en fazla malzemeyi toplayıp gazdan kaçmak. Eğer güvenli bir yere ulaşmadan ölürseniz topladığınız her şeyi kaybediyorsunuz. Ve ne kadar zaman geçirirseniz sandıkların getirisi o kadar büyük oluyor. Bu gaza özel zırhlarla daha fazla dayanabilirsiniz.

Muspelheim- Yine gezmek yerine mücadelelere katılabileceğiniz bir diyar. Bu diyar da amaç 6 mücadele alanında ki normal, zor ve imkansız mücadeleleri tamamlamak.

Jötunheim - Sadece hikayenin sonu için var olan diyar. Hikaye için önemli bir diyar ancak işiniz bittikten sonra yapabileceğiniz başka hiçbir şey yok.

- Teknik Özellikler ve Grafikler (Orijinal PS4 Performansı) -
İlk önce oyunu orijinal PS4'de oynuyorum, hayır PRO değil ve ona rağmen oyun çok ama çok hoş gözüküyor. Ama insanların dediği kadar da abartılacak gözükmüyor. Belki bunu düşünmemin sebebi Sony'nin yıllardır bizi harika görselliğe sahip oyunlara doyurması. Evet oyun güzel gözüküyor ancak bence bu görselliği inanılmaz detaylar getiriyor.

Teknik anlamda oyun fazlaca başarılı ve 30 FPS sabit... En azından standart PlayStation 4'de. İzlediğim videolarda PS Pro'nun hem performans hem çözünürlük modunda sürekli inip çıkan bir FPS oranına sahip olduğunu gördüm. Elbette elinizde PS4 Pro varsa gidip standart PS4 almayın ama standart PS4 sahipleri oyunu rahatça alabilir ve sabit 30 FPS'i deneyimleyebilirler. Ha bazı yerler de kasması normal.

Ha FPS falan dedim ama haritanın ve savaşların büyüklüğü nasıl?

Örnek olarak Midgard'dan bahsetmek istiyorum, çünkü en büyük harita Midgard'a ait. Harita mükemmel gözüküyor ve baya baya büyük. İşin güzel yanı haritalar tek büyük bir parça ve bir yere girerken veya bir yerden çıkarken yükleme ekranları yok. Yani ölmediğiniz sürece bir haritada saatlerce zaman geçirebilirsiniz. Sadece tek bir haritada değil, başka diyarlar arasında yolculuk yaparken veya hızlı seyahat (Evet oyunda hızlı seyahat var ve bu seyahatları geçitler aracılığı ile yapıyorsunuz.) yaparken de oyun yükleme ekranları sokmuyor. Ayrıca oyunda kesintisiz çekim tekniği kullanılıyor, yani kamera sadece size odaklanıyor. Oyunlardan Metal Gear Solid V: Phantom Pain'i, filmlerden Birdman'i örnek gösterebiliriz. İşte bu çekim tekniğini desteklemek ve geçişler arasında pat diye oyunu kesmemek için adamlar özel bir uğraş sergilemişler.

indir (5).jpg


Savaşlar ise büyük de olabiliyor küçük de. Büyük savaşlarda oyun FPS düşüşü yaşayabiliyor ama rahatsız edici seviyede değil. Yani performans burada da iyi.

- Sanat ve Bölüm Tasarımı -
Bu oyunun sanat bölümünde çalışanlar rahatlıkla söyleyebilirim ki elinden gelenlerin en iyisini yapmaya çalışmışlar ve mükemmel bir sanat yönetimi yapılmış.

Görseller iyi zaten, sanat da bunu pekiştirmiş ve etrafımız mitoloji müzesine dönmüş. Neredeyse oyundaki her şey birere sanat eseri. Oyundaki en ufak toplanabilirler bile özenle tasarlanmış. Renk paleti çok başarılı bir şekilde kullanılmış.

indir (16).jpg


Arayüz genellikle bana "söyle olsa daha iyi olurdu" dedirtse bile gayet başarılı ve sade. Birinin arayüzde kaybolma olasılığı yok, en azından ben öyle umut ediyorum. Özellikle harita ekranında sanat departmanı çok güzel bir iş çıkarmış.

Oyunun müzikleri güzel ancak biri dışında neredeyse hiç kalıcı değil, ama sahneleri pekiştirme amaçlı kullanılınca harika sahneler ortaya çıkabiliyor.

- Son Sözlerim -
God of War kesinlikle çok iyi bir oyun ve her tarafından kalite fışkırıyor. Karakterlerin gelişiminden tutun, oynanışa kadar her şey çok sağlam. Evet küçük küçük hataları var ancak genel olarak baktığımda God of War her oyuncunun oynaması gereken oyunlar arasına giriyor. Umarım Santa Monica Stüdyoları umarım hikayenin devamı bu oyun kadar kaliteli, hatta daha kaliteli bir şekilde yapar.

- Notum, Artılar ve Eksiler -

100 Üzerinden 95

+ Hikayesi ve karakterleri şahane
+ Oynanış ve mekanikler çok ama çok sağlam
+ Görsellik çok hoş, detaylar fazla
+ Bu oyunu yapanlar sanattan anlıyor
+ Performans iyi ama daha iyi olabilir

- Bitiriş animasyonları çok yetersiz
- Boss Sayısı

- Kimler Almalı? Kimler Almamalı? Nasıl Alınmalı? -
Bu oyunu herkes bir şekilde elde edip oynamalı, çünkü bu oyun herkese hitap ediyor ve her oyuncu kitlesine harika içerikler sunuyor. Hikaye isteyen hikaye, oynanış isteyene oynanış, kaliteli bir oyun isteyene kaliteli bir oyun. PlayStation 4 sahibi olup bu oyunu oynamamak çok büyük bir ayıp olacaktır.

Evet ülkemizdeki ekonomi sebebiyle oyunlar 300 TL ve bu ücret abartı bir ücret ancak God of War tam bir oyun parasını hakkıyla hak eden bir oyun. Ülkemizdeki gibi çalkantılı bir ekonomiye sahip bir ülkede yaşıyorsanız oyunu hemen gidip alın ve oynayın, Türkiye'de yaşıyorsanız oyun ikinci ayında %50 indirimle 150 TL gibi güzel bir fiyata düştü, bu fiyata görürseniz hemen alın.​

Yazar : BYTH

0 Yorumlar

Yorum Gönder

Yorum yaz (0)

Daha yeni Daha eski